sâmbătă, 1 aprilie 2017

Sfaturile unui calugar de la muntele Athos



FALSA EVLAVIE NU MANTUIESTE PE NIMENI

- Parinte, oare de ce oamenii se bucura de lucrurile lumesti ?
- Oamenii contemporani nu se gandesc la vesnicie. Iubirea de sine ii face sa uite ca vor pierde tot.
  Nu au prins sensul profund al vietii. N- au simtit alte bucurii, cele ceresti.Inima lor nu tresalta pentru ceva inalt. De pilda dai cuiva un dovleac. Si-ti spune: "Ce dovleac frumos !" Ii dai ananas. "Ananasul are solzi" iti spune, si- l arunca, pentru ca n- a mancat niciodata. Sau spune- i unei cartite: "Ce frumos e soarele !", ca aceea iarasi se va baga in pamant.
Cei ce se odihnesc in cadrul lumii materiale, seamana cu puisorii prostuti, care nu fac zgomot in gaoace, ca sa sparga coaja si sa iasa afara, si sa se bucure de soare - de zborul ceresc spre viata paradisiaca - ci stau nemiscati si mor in gaoacea oului. Duhul lumesc in viata duhovniceasca
 Astazi, adesea lipseste simplitatea de la oamenii duhovnicesti, sfanta simplitate care odihneste sufletul. Daca nu va lepada cineva duhul lumesc si nu va acftona simplu, adica sa nu gandeasca cum il vor vedea ceilalti, sau ce vor spune despre el, nu se poate inrudi cu Dumnezeu, cu sfintii.
Ca sa se inrudeasca trebuie sa se miste in spatiul duhovnicesc. Cu cat cineva actioneaza cu simplitate, , cu atat se rotunjeste, pentru ca ii dispar buboaiele patimilor.
Altfel, cauta sa faca un om fals. De aceea sa ne straduim sa aruncam masca lumeasca, spre a ne face ingeri.
Stiti ce fac cei lumesti si cei duhovnicesti ? Cei lumesti cauta ca sa le fie curtea curata. Nu- i intereseaza daca are gunoaie inauntru casa lor, matura curtea si arunca gunoaiele in casa. Iti spun: "Oamenii privesc curtea, nu vad ce este in casa". Adica in casa pot sa am gunoaie, afara insa nu ! Ii intereseaza sa- i laude ceilalti.
In timp ce oamenii duhovnicesti cauta ca launtrul casei sa fie curat. Nu- i intereseaza ce va spune lumea, pentru ca Hristos locuieste in casa, in inima, nu locuieste in curte. De multe ori insa si oamenii duhovnicesti se misca la suprafata, si ca sa fim mai concreti, fariseic. Acesti oameni nu se gandesc cum sa mearga in rai langa Dumnezeu, ci cum sa para buni aici. Se lipsesc de toate bucuriile duhovnicesti, desi ar fi putut trai de aici raiul. Astfel raman oameni pamantesti. Incearca sa traiasca o viata duhovniceasca in chip lumesc. Insa inauntrul lor sunt goi; acolo nu este Dumnezeu.
Din pacate, duhul lumesc a influentat mult si pe oamenii duhovnicesti. Daca oamenii duhovnicesti lucreaza si gandesc lumeste, ce sa mai faca mirenii ? Am spus unora sa ajute copii drogati si mi- au spus: "Daca facem o fundatie pentru drogati, nu ne va aduce nici un venit. De aceea vom face un azil de batrani". Nu spun ca nu e nevoie si de azil de batrani. Vai mie ! Ci, daca incepem asa acestea, nu vor fi fundatii respectabile, ci ... "naufragiabile". Nu inteleg ca fericirea lumeasca este nefericire duhovniceasca.

- Parinte, mi se pare greu sa ma dezbar de cugetarea lumeasca.
- Nu este greu; e nevoie de trezvie.

,,Cu durere si dragoste pentru omul contemporan,,
de Cuviosul Paisie Aghioratul,
Editura: Evanghelismos, Colectia: Cuvinte duhovnicesti ,Anul aparitiei: 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu